Wykonanie
„Jaskółcze gniazda”, „Jajka po Szkocku”… to nic innego jak znane wszystkim kotlety mielone, ale z niespodzianką w środku, którą jest
jajko ugotowane na twardo :)Tak mało potrzeba, aby proste danie „wprowadzić na salony” ;)Uwaga:)Do przygotowania jaskółczych gniazd można wykorzystać dowolne
mięso mielone (drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane…), a także
jajka od kur lub malutkie przepiórcze.Proponowana przeze mnie wersja kotletów nie zawiera
bułki tartej, którą zastąpiłam
płatkami owsianymi. Tak jak w tym przepisie .
Składniki :600 g
mielonego mięsa wołowego1 średnia
cebula3 czubate łyżki błyskawicznych
płatków owsianychsól i
pieprz10-12 ugotowanych na twardo
jajek przepiórczych
Wykonanie:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Wystudzić i obrać.
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki gotującej
wody i odstawić do rozklejenia i ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną drobno
cebulą i rozklejonymi
płatkami owsianymi. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Mokrymi dłońmi formować z
mięsa średniej wielkości placuszki (grubości około 1-1,5 cm), na każdym kłaść
jajko przepiórcze i dokładnie oklejać dookoła masą
mięsną. (Uwaga!
Jajko musi być baaardzo dokładnie oklejone, a masa
mięsna musi tworzyć spoistą całość, w przeciwnym razie podczas smażenia i
pieczenia mięsna otoczka popęka i będzie widać
jajko-niespodziankę.)Gotowe jaskółcze gniazda obrumienić na gorącej
oliwie ze wszystkich stron, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut aby „doszły”.Podawać z ulubioną surówką,
sałatką lub
warzywami z wody.Uwaga:)Tak przygotowane kotlety smakują wspaniale także na zimno, jako
wędlina.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUGołąbki z
mięsem i quinoa (wraz z foto-instrukcją zwijania gołąbków).
Ekspresowe pieczone
jabłka .