JASKÓŁCZE GNIAZDO czyli JAJKO PO SZKOCKU

nazwa

Wykonanie

„Jaskółcze gniazda”, „Jajka po Szkocku”… to nic innego jak znane wszystkim kotlety mielone, ale z niespodzianką w środku, którą jest jajko ugotowane na twardo :)
Tak mało potrzeba, aby proste danie „wprowadzić na salony” ;)
Uwaga:)
Do przygotowania jaskółczych gniazd można wykorzystać dowolne mięso mielone (drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane…), a także jajka od kur lub malutkie przepiórcze.
Proponowana przeze mnie wersja kotletów nie zawiera bułki tartej, którą zastąpiłam płatkami owsianymi. Tak jak w tym przepisie .
Składniki :
600 g mielonego mięsa wołowego
1 średnia cebula
3 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
sól i pieprz
10-12 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
Wykonanie:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Wystudzić i obrać.
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki gotującej wody i odstawić do rozklejenia i ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną drobno cebulą i rozklejonymi płatkami owsianymi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mokrymi dłońmi formować z mięsa średniej wielkości placuszki (grubości około 1-1,5 cm), na każdym kłaść jajko przepiórcze i dokładnie oklejać dookoła masą mięsną. (Uwaga! Jajko musi być baaardzo dokładnie oklejone, a masa mięsna musi tworzyć spoistą całość, w przeciwnym razie podczas smażenia i pieczenia mięsna otoczka popęka i będzie widać jajko-niespodziankę.)
Gotowe jaskółcze gniazda obrumienić na gorącej oliwie ze wszystkich stron, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut aby „doszły”.
Podawać z ulubioną surówką, sałatką lub warzywami z wody.
Uwaga:)
Tak przygotowane kotlety smakują wspaniale także na zimno, jako wędlina.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Gołąbki z mięsem i quinoa (wraz z foto-instrukcją zwijania gołąbków).
Ekspresowe pieczone jabłka .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/12/jaskolcze-gniazdo-czyli-jajko-po-szkocku