ßßß Cookit - przepis na SAKIEWKI Z POLĘDWICZKĄ

SAKIEWKI Z POLĘDWICZKĄ

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe i szynka parmeńska to duet absolutnie idealny!
Wykorzystuję go bardzo często.
Dzisiaj w nowej odsłonie, a mianowicie w postaci „sakiewek” z szynki wypełnionych filetami z polędwiczek. Całość podawałam z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.
Palce lizać :)
Uwaga:)
Przyznaję, że „zapakowanie” filecików do sakiewek może przysporzyć trochę kłopotów… Jeśli nie uda się Wam kupić odpowiednio dużych i „okrągłych” plastrów szynki (lub czujecie, że „nerwy puszczają”) radzę to danie wykonać w postaci roladek . Dalsze przygotowanie (pieczenie i sos) pozostają bez zmian ;)
Składniki: (9-10 sakiewek = 5 porcji)
2 małe polędwiczki wieprzowe
10 dużych, cienkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
gruby szczypior (do wiązania)
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
sos grzybowy:
1 szklanka kurek/borowików/pieczarek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki twarożku śmietankowego
1 łyżka sera pleśniowego Roquefort (dla zaostrzenia smaku; opcjonalnie)
2-4 łyżki mleka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na 2-3 cm plastry. Oprószyć pieprzem. NIE SOLIĆ! (Szynka doda wystarczającą ilość „słoności”.) Każdy filecik „zapakować” do sakiewki z plastra szynki i zawiązać szczypiorem.
Sakiewki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.
Przygotować sos grzybowy. Grzyby umyć i drobno pokroić. (Uwaga: Tutaj podaję sposób na łatwe pozbycie się piasku z kurek i innych grzybów leśnych.)
W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojone grzyby i smażyć aż odparują cały płyn. Dodać twarożek, ser pleśniowy i 2 łyżki mleka. Smażyć na wolnym ogniu aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos. (Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.) Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorące sakiewki podawać z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/05/sakiewki-z-poledwiczka