ßßß
Wspaniały i błyskawiczny obiad!Soczyste steki z polędwiczek wieprzowych podane na „łożu” z duszonej cykorii, a do tego kremowy sos serowy :)Gorąco polecam!Składniki:2 polędwiczki wieprzowesól i pieprz3 łyżki oliwy z oliwekduszona cykoria:2 cykorie1 ząbek czosnku2 łyżki oliwysos serowy:2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku50 g sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)2-3 łyżki twarożku śmietankowego2-4 łyżki mlekaWykonanie:Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i posmarować cienko oliwą.Smażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni).Cykorie przekroić na ćwiartki i wykroić głąb (główne źródło goryczy). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i cykorie i smażyć mieszając aż liście zwiędną i zrobią się lekko przezroczyste. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Przygotować sos serowy. W małym rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, twarożek i 2 łyżki mleka. Podgrzewać aż sery się połączą i utworzą kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki mleka.Na półmisku rozłożyć warstwę uduszonej cykorii, a na niej (obok) usmażone steki z polędwiczek. Osobno podać gorący sos serowy. (Można także od razu polać polędwiczki sosem.)Uwaga:)Najszybciej i najsmaczniej jest przygotowywać wszystkie trzy składniki obiadu jednocześnie. Wymaga to może trochę bardziej podzielnej uwagi, ale za to spędzamy mniej czasu w kuchni (max 20 minut!) i nie trzeba się martwić o to, że coś nam wystygnie przed podaniem.W związku z tym przygotowujemy sobie „front robót”: kroimy polędwiczki i przyprawiamy, kroimy cykorie i ser pleśniowy, przygotowujemy sobie sól, pieprz, czosnek, mleko, twarożek, oliwę oraz 2 patelnie, rondelek i półmisek…Na patelni nr 1 smażymy steki, na patelni nr 2 cykorię, a w rondelku robimy sos ;)Smacznego:)