ßßß
Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie na obiado-kolację , rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół.Warkocze podane z sosem serowym lub kurkowym będą smakowały każdemu!Gorąco polecam :)Uwaga:)Każda polędwiczka to 2 porcje. Do warkoczy można dodatkowo podać dowolny sos. Ja polecam szczególnie serowy lub kurkowy/grzybowy.Składniki:2 średnie polędwiczki wieprzowe2 długie/wąskie plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)2 długie „gałązki” szczypiorusól i pieprzsłodka papryka1 ząbek czosnkuoliwa z oliweksos kremowo-serowy – przepis tutajsos grzybowy – przepis tutajWykonanie:Każdą polędwiczkę naciąć wzdłuż (ALE NIE DO KOŃCA!) na 3 paski.Pierwszy pasek oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.Na drugim pasku ułożyć plaster szynki (NIE SOLIĆ!).Trzeci pasek oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Ułożyć na nim „gałązkę” szczypioru.Paski zapleść w warkocz i na końcu spiąć wykałaczką.
Każdy warkocz spryskać/posmarować oliwą i obsmażyć na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawić do piekarnika.Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Piekarnik wyłączyć i pozostawić polędwiczki wewnątrz na kolejne 5-10 minut aby „doszły”.Podawać z warzywami ugotowanymi na parze lub dowolną sałatką.Smacznego :)