ßßß Cookit - przepis na WARKOCZE Z POLĘDWICZEK

WARKOCZE Z POLĘDWICZEK

nazwa

Wykonanie

Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie na obiado-kolację , rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół.
Warkocze podane z sosem serowym lub kurkowym będą smakowały każdemu!
Gorąco polecam :)
Uwaga:)
Każda polędwiczka to 2 porcje. Do warkoczy można dodatkowo podać dowolny sos. Ja polecam szczególnie serowy lub kurkowy/grzybowy.
Składniki:
2 średnie polędwiczki wieprzowe
2 długie/wąskie plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
2 długie „gałązki” szczypioru
sól i pieprz
słodka papryka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sos kremowo-serowy – przepis tutaj
sos grzybowy – przepis tutaj
Wykonanie:
Każdą polędwiczkę naciąć wzdłuż (ALE NIE DO KOŃCA!) na 3 paski.
Pierwszy pasek oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.
Na drugim pasku ułożyć plaster szynki (NIE SOLIĆ!).
Trzeci pasek oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Ułożyć na nim „gałązkę” szczypioru.
Paski zapleść w warkocz i na końcu spiąć wykałaczką.
Każdy warkocz spryskać/posmarować oliwą i obsmażyć na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawić do piekarnika.
Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Piekarnik wyłączyć i pozostawić polędwiczki wewnątrz na kolejne 5-10 minut aby „doszły”.
Podawać z warzywami ugotowanymi na parze lub dowolną sałatką.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/22/warkocze-z-poledwiczek