ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem

Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Kukurydza najlepiej smakuje w sezonie ale z uwagi na to, że zawiera bardzo cenne witaminy i minerały należy spożywać ją przez cały rok. Dlatego dzisiaj proponuję Wam delikatną kremową zupę z kukurydzy ale w jesienno-zimowej wersji czyli z
okrasą:))
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
200 g odsączonej kukurydzy z puszki
350 ml bulionu
400 ml mleka
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 spory ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
3 cienkie plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pociętego szczypioru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
do bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak i gotujemy na wolnym ogniu, w tym czasie kukurydzę z czosnkiem i mlekiem miksujemy a następnie dodajemy do bulionu i ziemniaków, gotujemy jeszcze około 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie, na oliwie podsmażamy boczek z cebulą,
ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z boczkiem, cebulką i szczypiorem.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/11/Kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-boczkiem.html