Kukurydza najlepiej smakuje w sezonie ale z uwagi na to, że zawiera bardzo cenne witaminy i minerały należy spożywać ją przez cały rok. Dlatego dzisiaj proponuję Wam delikatną kremową zupę z kukurydzy ale w jesienno-zimowej wersji czyli zokrasą:))Ilość porcji – 3Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:200 g odsączonej kukurydzy z puszki350 ml bulionu400 ml mleka1 cebula pokrojona w drobną kostkę1 spory ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę1 posiekany ząbek czosnku3 cienkie plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki pociętego szczypiorusólpieprzSposób wykonania:do bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak i gotujemy na wolnym ogniu, w tym czasie kukurydzę z czosnkiem i mlekiem miksujemy a następnie dodajemy do bulionu i ziemniaków, gotujemy jeszcze około 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie, na oliwie podsmażamy boczek z cebulą,ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z boczkiem, cebulką i szczypiorem.