ßßß
Kaczka w pomarańczach słusznie uważana jest za danie bardzo smaczne i eleganckie. Jednocześnie jej przygotowanie zajmuje naprawdę bardzo mało czasu.Ja dzisiaj proponuję co prawda wersję odrobinę bardziej pracochłonną, ale zaręczam, że wartą zachodu. Dzięki zrolowaniu mięso w czasie pieczenia otoczone jest ze wszystkich stron skórką, która zatrzymuje soki wewnątrz, przeciwdziała wysuszeniu i powoduje, że mięso jest jeszcze smakowitsze.Uwaga:)Jeśli przygotowuję danie z kaczki dla większej liczby osób (powyżej 4) to najczęściej kupuję piersi lub uda. Zawierają najwięcej mięsa, są łatwo „podzielne”, a wszyscy goście dostają porównywalny kawałek pieczystego.Składniki:6 piersi z kaczki1 duża pomarańczaSól i pieprzMajeranekBouquet garni: świeży majeranek, tymianek, liść laurowy – związane bawełnianą nitkąDo podania:1 pomarańczaMus żurawinowo-gruszkowyWykonanie:Piersi z kaczki obsypać solą, majerankiem i pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.Pomarańczę przekroić na połowę. Jedną połowę obrać ze skórki (Uwaga: Najlepiej jest ją po prostu „obrać”, skrawając ostrym nożem skórkę wraz z białą otoczką.) Pokroić na ósemki.Na każdą pierś kłaść po cząstce pomarańczy. Mięso zrolować i spiąć/zasznurować. (Tutaj pokazuję moją ulubioną metodę sznurowania.)
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sokiem wyciśniętym z drugiej połówki pomarańczy. (Uwaga: Jeśli pozostały nam jakieś cząstki pomarańczy, można je ułożyć na wierzchu wraz z bouquet garni.) Naczynie przykryć przykrywką (lub podwójną warstwą folii aluminiowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 2 godziny w 190-200 stopniach.Roladki podawać udekorowane plastrami pomarańczy oraz z dodatkiem musu żurawinowo-gruszkowego.Smacznego☺