Wykonanie
Kaczka w pomarańczach słusznie uważana jest za danie bardzo smaczne i eleganckie. Jednocześnie jej przygotowanie zajmuje naprawdę bardzo mało czasu.Ja dzisiaj proponuję co prawda wersję odrobinę bardziej pracochłonną, ale zaręczam, że wartą zachodu. Dzięki zrolowaniu
mięso w czasie pieczenia otoczone jest ze wszystkich stron skórką, która zatrzymuje
soki wewnątrz, przeciwdziała wysuszeniu i powoduje, że
mięso jest jeszcze smakowitsze.Uwaga:)Jeśli przygotowuję danie z
kaczki dla większej liczby osób (powyżej 4) to najczęściej kupuję piersi lub uda. Zawierają najwięcej
mięsa, są łatwo „podzielne”, a wszyscy goście dostają porównywalny kawałek pieczystego.Składniki:6 piersi z
kaczki1 duża
pomarańczaSól i
pieprzMajeranekBouquet garni: świeży
majeranek,
tymianek,
liść laurowy – związane bawełnianą nitkąDo podania:1
pomarańczaMus
żurawinowo-
gruszkowyWykonanie:Piersi z
kaczki obsypać
solą,
majerankiem i
pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Pomarańczę przekroić na połowę. Jedną połowę obrać ze skórki (Uwaga: Najlepiej jest ją po prostu „obrać”, skrawając
ostrym nożem skórkę wraz z białą otoczką.) Pokroić na ósemki.Na każdą pierś kłaść po cząstce
pomarańczy.
Mięso zrolować i spiąć/zasznurować. (Tutaj pokazuję moją ulubioną metodę sznurowania.)
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać
sokiem wyciśniętym z drugiej połówki
pomarańczy. (Uwaga: Jeśli pozostały nam jakieś cząstki
pomarańczy, można je ułożyć na wierzchu wraz z
bouquet garni.) Naczynie przykryć przykrywką (lub podwójną warstwą folii aluminiowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 2 godziny w 190-200 stopniach.Roladki podawać udekorowane plastrami
pomarańczy oraz z dodatkiem musu
żurawinowo-
gruszkowego.Smacznego☺