ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z GRUSZKOWYM SOSEM BALSAMICZNYM

SAŁATKA Z GRUSZKOWYM SOSEM BALSAMICZNYM

nazwa

Wykonanie

Sezon na gruszki w pełni!
Mam wrażenie, że ja tej jesieni odkrywam „nowe oblicze” tych owoców. Okazuje się, że rewelacyjnie sprawdzają się jako „substancja słodząca” (mus żurawinowo-gruszkowy), jako przystawka (w duecie z serem pleśniowym i szynką), a teraz jako główny składnik sosu do sałatek.
Sos gruszkowo-balsamiczny „odkryłam” przy okazji tego przepisu.
(Przepis i zdjęcia obiecuję wstawić wkrótce, bo danie jest tego warte!)
Dzisiaj postanowiłam sprawdzić ten sos przy okazji innej sałatki. Sprawdził się fenomenalnie:)
Uwaga:)
Sałatkę można przygotować według własnego pomysłu. Radzę aby znalazły się w niej:
sałata
pomidory i ogórki
ser pleśniowy/kozi/feta
orzechy pekan/piniowe/włoskie, migdały lub ziarna słonecznika/dyni
Składniki na sos: (około 200-250 ml)
1/4 szklanki octu balsamicznego (można najpierw dać mniej, a potem ewentualnie dodać, dostosowując ilość do własnego smaku)
2 łyżeczki musztardy
1 mała (lub 1/2 dużej) dojrzałej, soczystej gruszki
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze części.
Pokrojoną gruszkę dokładnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami sosu dodając 1/3 szklanki zimnej wody.
(Uwaga: Jeśli nie dodajemy do sałatki żadnego słonego sera, sos należy dosolić do smaku.)
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/02/salatka-z-gruszkowym-sosem-balsamicznym