Wykonanie

Pyszna, lekka przystawka. W sam raz na lunch lub jako przekąska gdy przyjdą znajomi. Według mnie ma same zalety. Torcik można przygotować wcześniej, a
potem tylko na chwilę do piekarnika i już gotowy do podania, jest wielce dekoracyjny i naprawdę smakowity :)Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”Uwaga:)W wersji oryginalnej użyto
sera koziego (w formie rolady pleśniowej/dojrzewającej). Ja wykorzystałam
ser z
mleka krowiego camembert light. Jest to wersja dla osób, które nie lubią smaku/zapachu
kozich serów.Jeśli jednak lubicie
kozie sery, to stanowczo polecam wersję, jaką podano w gazecie :)Składniki:1
bakłażan2
pomidory (najlepiej o obwodzie równym bakłażanowi)1
ser Camembert light (lub plaster pleśniowej rolady z
sera koziego)
oliwa z oliwek2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskieocet winnysól i
pieprzdo dekoracji:
rukola,
kiełki,
pomidorki koktajloweWykonanie:
Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm. Każdy dokładnie posolić i włożyć do durszlaka na około 30 min. Po tym czasie każdy plaster opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Tak przygotowane plastry
bakłażana smarować cienko
oliwą z oliwek i smażyć na patelni na złoty kolor (Uwaga: będzie pryskało tłuszczem!).Przygotować marynatę. 3-4 łyżki
oliwy z oliwek wymieszać z 1-2 łyżkami
octu winnego, przeciśniętym
czosnkiem, 1-2 łyżeczkami
ziół prowansalskich, a na koniec doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Pomidora pokroić na plastry grubości 7 mm ;)„Zbudować” torciki, kładąc na przemian plaster
pomidora i usmażonego
bakłażana (razem 4 piętra). Każdą warstwę smarować marynatą. Na czubku położyć przekrojony na pół
ser camembert (lub plaster koziej rolady).Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie
ser powinien się lekko roztopić i delikatnie zapiec.Torcik podawać na gorąco, udekorowany rukolą/kiełkami i cząstkami
pomidorków koktajlowych.Smacznego:)

Usmażone
bakłażany możemy wykorzystać także do innych potraw, można je zapiec wraz z
mozarellą i
sosem pomidorowym
lub przełożyć
twarożkiem ziołowym i
suszonymi pomidorami .