ßßß Cookit - przepis na WYTRAWNY TORCIK PROWANSALSKI

WYTRAWNY TORCIK PROWANSALSKI

nazwa

Wykonanie

Pyszna, lekka przystawka. W sam raz na lunch lub jako przekąska gdy przyjdą znajomi. Według mnie ma same zalety. Torcik można przygotować wcześniej, a potem tylko na chwilę do piekarnika i już gotowy do podania, jest wielce dekoracyjny i naprawdę smakowity :)
Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”
Uwaga:)
W wersji oryginalnej użyto sera koziego (w formie rolady pleśniowej/dojrzewającej). Ja wykorzystałam ser z mleka krowiego camembert light. Jest to wersja dla osób, które nie lubią smaku/zapachu kozich serów.
Jeśli jednak lubicie kozie sery, to stanowczo polecam wersję, jaką podano w gazecie :)
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory (najlepiej o obwodzie równym bakłażanowi)
1 ser Camembert light (lub plaster pleśniowej rolady z sera koziego)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
ocet winny
sól i pieprz
do dekoracji:
rukola, kiełki, pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm. Każdy dokładnie posolić i włożyć do durszlaka na około 30 min. Po tym czasie każdy plaster opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tak przygotowane plastry bakłażana smarować cienko oliwą z oliwek i smażyć na patelni na złoty kolor (Uwaga: będzie pryskało tłuszczem!).
Przygotować marynatę. 3-4 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 1-2 łyżkami octu winnego, przeciśniętym czosnkiem, 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidora pokroić na plastry grubości 7 mm ;)
„Zbudować” torciki, kładąc na przemian plaster pomidora i usmażonego bakłażana (razem 4 piętra). Każdą warstwę smarować marynatą. Na czubku położyć przekrojony na pół ser camembert (lub plaster koziej rolady).
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie ser powinien się lekko roztopić i delikatnie zapiec.
Torcik podawać na gorąco, udekorowany rukolą/kiełkami i cząstkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego:)
Usmażone bakłażany możemy wykorzystać także do innych potraw, można je zapiec wraz z mozarellą i sosem pomidorowym
lub przełożyć twarożkiem ziołowym i suszonymi pomidorami .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/09/08/wytrawny-torcik-prowansalski