Wykonanie
Sezon na
kurki trwa! Te
grzybki są naprawdę wszechstronne. Były już
kurki w
śmietanie, jajecznica z
kurkami, a dzisiaj przyszła kolej na faszerowane
mięso.Uwaga:Warto od razu nabyć większą ilość
kurek, usmażyć je z dodatkiem
cebulki i zamrozić w małych porcjach, jako dodatek do potraw przygotowywanych później. To bardzo oszczędza nasz cenny czas:)Ja tym razem wykorzystałam część
kurek, które podawałam z
jajkami sadzonymi . Równie dobrze, na farsz można użyć robione wcześniej
kurki w
śmietanie (chociaż w mojej rodzinie szansa na to, że nie zostaną zjedzone od razu jest naprawdę minimalna…).Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1 szklanka
kurek1
cebula1 ząbek
czosnku2-3 łyżki
twarożku kremowego (np. Philadelphia lub Almette)1/4 szklanki białego
wytrawnego wina (można zastąpić
wodą)
oliwa z oliweksól i
pieprz do smakuDo podania:warzywa ugotowane na parzeWykonanie:
Polędwiczki pokroić na grube plastry. Każdy mocno rozbić tłuczkiem (najwygodniej robi się to wkładając
mięso do
torebki foliowej, lub pomiędzy dwie warstwy folii:)Każdy kotlet oprószyć
solą i
pieprzem i odstawić.Przygotować farsz
kurkowy.
Grzybki umyć (tutaj instrukcja jak się to robi w szybki i wygodny sposób).Na
oliwie zeszklić drobno posiekaną
cebulę, dodać
kurki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć na średnim ogniu 10 min, aż
grzyby będą miękkie. Doprawić
solą i
pieprzem.Na każdy kotlet nałożyć 1-2 łyżki
kurkowego farszu, ścisło zwinąć i spiąć wykałaczką.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i obsmażyć roladki z każdej strony. Zmniejszyć „płomień”, dodać
wino (lub
wodę), włożyć
twarożek. Dusić przykryte przez 5-10 minut. (Jeśli nie wszystkie
grzybki wykorzystaliśmy do farszu, nadmiar można wrzucić do sosu, będzie jeszcze smaczniej:)W tym czasie
mięso się dogotuje, a
twarożek połączony z
winem utworzy bardzo smaczny sos. Gęstość sosu można kontrolować bądź przez dodanie
wody lub przez odparowanie nadmiaru płynu.Podawać od razu z warzywami ugotowanymi na parze.Smacznego:)Polecam także
polędwiczki wieprzowe nadziewane
serem feta