ßßß
Składniki na keksówkę:125 g masła125 g gorzkiej czekolady6 łyżek kawy rozpuszczalnej4 jajkaszczypta soli1 szklanka cukru100 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zmielonych migdałów lub innych orzechów (w niektórych marketach można kupić zmielone migdały pod nazwą „mąka migdałowa”)oliwa do posmarowania formy1. Rozpuścić w małym garnuszku na wolnym ogniu masło z czekoladą i kawą. Zestawić z ognia i lekko ostudzić.2. Ubić białka, dodając szczyptę soli. Dodać cukier, ubijać dalej, dodać żółtka oraz masę czekoladowo-kawową. Wymieszać mikserem.3. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Ja dodałam migdały.4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 ºC na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Należy sprawdzić ciasto patyczkiem. Ma być ono nieco wilgotne, niemniej jednak nie zostawać na patyczku.Przepis dodaję do mojej akcji Kuchnia skandynawska oraz akcji Atiny Orzechowy tydzień.