Wykonanie
Dzisiaj przedostatni dzień akcji Warzywa psiankowate 2014. Mam nadzieję, że zgłosicie do niej jeszcze wiele przepisów. Liczę na Was. Sprawdźcie czy nie publikowaliście wcześniej jakiś dań z psiankami w roli głównej.Przepis pochodzi książki
Ainy Klaviny 444 dania z
ziemniaków, 1991

Składniki na 4 porcje:5
ziemniaków4
jajkapęczek
rzodkiewek1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanej
dymkiłyżka
majonezu4 łyżki
śmietany 12%pieprz i
sól1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy.2.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
jajka siekamy.
Rzodkiewki kroimy w na ćwiartki i następnie w plasterki. Siekamy
zieleninę.3. Łączymy wszystkie składniki ze
śmietaną wymieszaną z
majonezem oraz
solą (niekoniecznie) i
pieprzem.4. Podajemy po schłodzeniu przez minimum 15 minut w lodówce.