ßßß
Składniki:paczka herbatników1/2 paczki masła1 kg sera do sernikówśmietana 30% 350 ml4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynygalaretka truskawkowaok. 200 g truskawek1. Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.2. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.3. Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia.4. W dużej misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.6. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.7. Po upływie 2 h rozpuszczamy galaretkę truskawkową we wrzątku – należy dodać nieco mniej wody niż mowa na opakowaniu, aby mieć pewność, że stężeje. Studzimy co jakiś czas mieszając.8. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy owoce w ćwiartki. Układamy na schłodzonej i stężałej masie serowej.9. Zalewamy przestudzoną galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepis dodaję do akcji: