ßßß Cookit - przepis na Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Już od dłuższego czasu chodziło mi po głowie aby założyć własnego bloga aż w końcu do tego dojrzałam i udało się! Mam własnego bloga!
A o czym on będzie? O tym co mnie otacza, czym się pasjonuję – tak jak sama nazwa wskazuje.
Na wstępie chciałam Was zaprosić na pyszny torcik truskawkowy , który króluje u mnie na stole od kilku ładnych lat i nie znam osoby której by nie smakował. Zapraszam na kawałek pysznego torcika.……
Składniki:
150 g herbatniki,
1 łyżka kopiasta masła
2 galaretki truskawkowe
500g serka homogenizowanego waniliowego
300 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego
około 500g truskawek
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, cynamon. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Rozpuścić galaretkę i odstawić do ostudzenia.
Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na spodzie z herbatników częścią wypukłą do góry.
Truskawki zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki na około 15 minut do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka tężeje przygotować masę śmietanową.
Żelatynę zalać sokiem pomarańczowym i odstawić do napęcznienia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Serek homogenizowany wymieszać z ½ łyżeczki cynamonu i skórką otartą z pomarańczy.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i dodać do masy serowej(do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej w celu zahartowania aby nie było grudek żelatyny w masie).
Masę serową wymieszać i połączyć delikatnie ze śmietaną.
Masę serowo-śmietanową wyłożyć na placek.
Schłodzić.
Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do ostudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na masę serowo-śmietankową i zostawić do całkowitego stężenia.
Życzę smacznego!
A Wy jak żegnacie sezon truskawkowy?
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/torcik-truskawkowy-na-powitanie