Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIWczoraj mieliśmy rodzinną okazję – imieniny teścia. Przygotowałam
śledzie pod pierzynką i szarlotkę ucieraną.Przepis dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Składniki:6
matjasów4
cebule0,5kg
ogórków kiszonych5
jabłek2 duże
śmietany 18%3 łyżki
majonezupieprzcytrynaPierwszy raz zrobiłam te
śledziki na ubiegłoroczną Wigilię. Wszystkim smakowało, więc staram się je robić przy każdej okazji rodzinnej. Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw moczymy
śledzie w wodzie przez minimum 2 godziny, aby straciły trochę
soli. Następnie po odlaniu
wody skrapiamy obficie
cytryną, po 10 minutach odlewamy sok. Kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy
śledziami dno naczynia. Następnie układamy warstwy z drobno pokrojonej
cebuli,
ogórka kiszonego i
jabłka. Całość zalewamy
śmietaną wymieszaną z
majonezem i
pieprzem. Ktoś mi ostatnio powiedział, że są to
śledzie na sposób tatarski 😉 Mnie bardziej podoba się nazwa „pod pierzynką” 😛