Wykonanie
Śledź w
śmietanie - potrawa idealna na świąteczny stół , jako przekąska czy danie postne. Zawsze
śledzie kupowałam dla wygody - dziś postanowiłam je zrobić własnoręcznie, zwłaszcza, że przepis od lat w zeszyciku sobie tkwił. Przedstawiam więc Wam pomysł na
śledzia w
śmietanie, który musi sobie dzień lub dwa poleżeć , żeby wszystko się "przegryzło":)- 3 filety
śledzi w occie- 1
jabłko - duże, kwaskowate- 2-3
ogórki kiszone- 1 duża
cebula lub 2 małe- 2 łyżki
majonezu- 200 ml
śmietany 18%-
sól,
pieprz do smaku
Śledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki.
Ogórki jabłko i
cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze
śledziem.
Majonez mieszamy ze
śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.