Wykonanie
Ta
sałatka śledziowa to jedna z tych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu.Składniki :5 płatów
śledziowych a'la
matias2
ogórki kiszone1 duże
jabłko (z tych kwaskowatych)2 średnie
cebule2
jajka - ugotowane na twardo2-3 łyżki
majonezupieprzPrzygotowanie:
Matiasy moczę ok 30 minut w wodzie, odsączam i kroję w paski takie ok 2x1 cm.
Cebulę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem na sitku (aby straciły chrupkość a zatrzymały jędrność).
Ogórki,
jajka i
jabłko również kroję w kosteczkę. Wszystkie te składniki mieszam doprawiając tylko
pieprzem i dodając
majonez.Przed podaniem najlepiej ją schłodzić.