Wykonanie
Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno aby was zachęcić do przygotowania wigilijnych
śledzi w takiej wersji:) Przepis na
śledzie z dodatkiem
jabłka i
korniszonów otrzymałam od Malinowej Królewny, u której co roku goszczą na świątecznym
stole. Jest to bardzo prosta i bardzo smaczna opcja, więc jeśli jeszcze się wahacie nad wyborem, skorzystajcie z tej receptury. Nie pożałujecie! Jestem tego pewna:)
Składniki:4
filety śledziowe matjas1 średnia
cebula6
korniszonów1 spore kwaśne
jabłko (najlepsza będzie szara reneta)3 łyżki
majonezu4 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sporo
pieprzuPrzygotowanie:Namocz
śledzie 2
razy po 30 minut po czym pokrój na małe kawałki.Obierz
jabłko i pokrój w drobna kosteczkę, podobnie jak
cebulę i
korniszony.Wymieszaj
śledzie z posiekanymi dodatkami,
śmietaną i
majonezem. Dopraw do smaku
pieprzem i odstaw do lodówki co najmniej na 24h.