ßßß
Składniki:6 matjasów4 cebule0,5kg ogórków kiszonych5 jabłek2 duże śmietany 18%3 łyżki majonezupieprzcytrynaPierwszy raz zrobiłam te śledziki na ubiegłoroczną Wigilię. Wszystkim smakowało, więc staram się je robić przy każdej okazji rodzinnej. Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw moczymy śledzie w wodzie przez minimum 2 godziny, aby straciły trochę soli. Następnie po odlaniu wody skrapiamy obficie cytryną, po 10 minutach odlewamy sok. Kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy śledziami dno naczynia. Następnie układamy warstwy z drobno pokrojonej cebuli, ogórka kiszonego i jabłka. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem i pieprzem. Ktoś mi ostatnio powiedział, że są to śledzie na sposób tatarski 😉 Mnie bardziej podoba się nazwa „pod pierzynką” 😛