Wykonanie

250 g
mięsa mielonego1
cebulapół
puszki pomidorów w przecierze ok 200gpół puszki
groszku ok 5 łyżek
sólpieprzpieprz ziołowy staropolski
oregano150 g
sera żółtegotłuszcz do smażenia
Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić i widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną
cebulę, dodać
mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać
pomidory i
przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie
groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce
sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą
żółtego sera, szczyptą
oregano i zapiec, ok 45 min w temp 180 st.

