Wykonanie
Zapiekanki nie
jadłam całe
wieki, dlatego wystarczyło, że M. raz powiedział, że zjadłby taką zapiekankę, a od razu wzięłam się za gotowanie i pieczenie.

Potrzebujemy:400 g
mięsa mielonegopomidory w puszce300 g
pieczarek1/2
cebulibazylia,
oregano,
sól,
pieprzmakaron rurki ( 1,5 szklanki)
mozzarella3 plastry
sera żółtego np. gouda
fasola z puszki (czerwona)
Makaron gotujemy tak, żeby był al dente.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy
mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Solimy,
pieprzymy, dodajemy
bazylię i
oregano.Gdy
mięso jest porządnie wysmażone, dodajemy
pomidory z puszki i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plasterki
pieczarki. Solimy i
pieprzymy do smaku.W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę
makaronu, na to
połowę mięsa mielonego,
fasolę z puszki i trzy plastry
sera żółtego. Na to układamy resztę
makaronu, resztę
mięsa mielonego, podsmażone
pieczarki i
mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut pod przykryciem i kolejne 5 minut bez pokrywki.Smacznego:))
