ßßß Cookit - przepis na Schabowe w sosie z boczniaków

Schabowe w sosie z boczniaków

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zakupiłam nową książkę kulinarną pt. "Jak nie marnować jedzenia" i od razu postanowiłam wypróbować jeden z przepisów z działu "gdy zostanie mięso".
Myślę, że ta książka to całkiem dobra pozycja w biblioteczce kucharza, ponieważ często brakuje pomysłu na to jak wykorzystać resztki z obiadu. W moim daniu nie użyłam niestety odpadków, ale czemu nie wykorzystać tego przepisu mimo wszystko?
Kończąc ten przydługi wstęp zachęcam do wypróbowania tej propozycji, ponieważ jest to potrawa szybka w wykonaniu i smaczna :)
Potrzebujemy:
czterech kotletów sch abowych
250 gra m boczniaków
150 ml śmietany
cebuli
soli
pieprzu
o regano
sera żółtego do posypania przed zapieczeniem
Cebulę drobno kroimy i obsmażamy na oleju . Boczni aki myjemy i kroimy na paski, dorzucamy do cebuli.
Gdy woda, która (niestety) wy trąciła się z boczniaków wyparuje (a przynajm niej jej większo ść) dodajemy śmietan y i doprawiamy solą, pieprzem i o regano.
Schabowe układamy na dnie naczynia ż aroodpornego, przykrywamy sose m, posypujemy serem. Pi eczemy w 180 stopniach 15 m i nu t.
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/11/schabowe-w-sosie-z-boczniakow.html