Wykonanie
            Październik sprawił, że wpadłam w czytelniczy szał . Całe dnie spędzam z nosem w książkach, i och! Jak mi jest z tym dobrze...Nie ciągnie mnie do komputera, nawet nie mam zbyt wielkiej ochoty piec; wystarcza mi kubek gorącej 
herbaty (i świadomość z tyłu głowy, że termiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie. Od czasu do czasu wyrywam się z krainy marzeń, żeby wyjść z psem na spacer i dotlenić nieco zamulony organizm. A 
potem znów 
daję nura 
między karty powieści, gdzie król angielski stara się stłumić bunt niepodległościowy w Ameryce, gdzie tajemniczy alchemik zabija Bogu ducha 
winnego Pete'a, a najbardziej uroczy spośród marszandów próbuje przetrwać szkolenie w akademii swojej świeżo poślubionej małżonki.No tak, możliwe, że pomieszałam kilka powieści, nie mających ze sobą wiele wspólnego, jeśli o treść chodzi... Ale nie to jest przecież najważniejsze!Mimo wszystko, czytanie warto sobie umilić czymś dobrym. Najlepiej słodkim. I 
czekoladowym (spójrzcie za okno, a z pewnością potrzeba zjedzenia 
czekolady stanie się silniejsza). Tym razem jednak na 
czekoladę spojrzałam tylko, unosząc brew, a z zamrażalnika wyjęłam 
lody. I to naprawdę niezwykłe, bo z jarzębiny ...Pamiętacie mój 
dżem jarzębinowy? Przygotowałam go z myślą o dwóch rzeczach: pierwsza przed 
Wami. Idealnie kremowe, z charakterystycznym, gorzko-jarzębinowym posmakiem, z nutą 
cynamonu w tle. Idealne jesienne 
lody! Zjedliśmy je bardzo szybko, mimo temperatur zatrważająco szybko zbliżających się do 
zera.Bo kto powiedział, że 
lody można jeść tylko latem...?

Składniki:(na 1 l 
lodów)4 
żółtka100 g 
cukru300 ml 
mleka300 ml 
śmietany kremówki (38%)1 laska 
cynamonu250 g 
dżemu jarzębinowego
Mleko zagotować z 
cynamonem, odstawić na 30-60 minut.Po tym czasie 
mleko zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić 
żółtka z 
cukrem na puszystą, jasną masę. Z 
mleka wyjąć 
cynamon; powoli wlewać 
mleko do 
żółtek, cały czas miksując.Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).
Dżem zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Dodać do kremu jajecznego razem z kremówką, dokładnie wymieszać.Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc.Następnego dnia przelać masę do maszyny do 
lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć 
lody do pudełka, zamrozić.Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem.Smacznego!

Powiecie, że wymyślam. A owszem! Ale warto czasem spróbować czegoś nowego, nieoczywistego...
Dajcie się zaskoczyć!