Wykonanie
Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest
sałatka na zimę z
papryką,
ogórkiem,
cebulą i
marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw.Polecam!Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:1 kg
ogórków gruntowych2 średnie
marchewki2
czerwone papryki3
cebule3 ząbki
czosnkuSkładniki na zalewę:1,5 szklanki
octu3 szklanki
wody1,5 szklanki
cukru1 łyżka
soli, kamiennej niejodowanej5 ziarenek
ziela angielskiegoWykonanie:1.
Ogórki obierz i pokrój w plastry.2.
Marchewki obierz i pokrój w plastry.3.
Paprykę pokrój w kostkę (taką większą).4.
Czosnek obierz i drobno pokrój.5.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.6. Wymieszaj składniki ze sobą.7. Składniki na zalewę zagotuj i gorącą zalej warzywa.8. Odstaw na około 2 godziny, po czym przekładaj do słoików.9. Pasteryzuj: w dużym garnku zagotuj
wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką. Włóż do garnka słoiki i gotuj 10 minut.10. Wyjmij słoiki na ręczniczek (postaw je do góry dnem) i pozwól im całkowicie ostygnąć.Smacznego :)