Wykonanie
Mój pierwszy notes z przepisami założyłam będąc jeszcze w liceum i wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które w latach 80 były podstawą żywienia.To właśnie z tego zeszytu jest przepis na
ogórki w zalewie musztardowej, które do tej
pory bardzo smakują mojej rodzinie.Polecam!Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:2 kg
ogórków gruntowych1 szklanka
cukru1 szklanka
octu4 szklanki
wody2 łyżki
soli, kamiennej niejodowanej5 łyżek
musztardy5 ziarenek
ziela angielskiego2
liście lauroweWykonanie:1.
Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.2. Włóż
ogórki do wyparzonych słoików.3. Przygotuj z pozostałych składników zalewę i gotuj ją około 5 minut od zagotowania. Mieszaj, aby dobrze rozpuściły się
sól i
cukier.4. Zalej słoiki gorącą zalewą i natychmiast je zakręć.5. Pasteryzuj: W dużym garnku zagotuj
wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 3-4 minuty.7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.Smacznego :)