Wykonanie

Muszę nieskromnie przyznać, że jestem baaardzo zadowolona ze smaku i wyglądu
ciasteczek-pierożków z
rabarbarowo-
pomarańczowym nadzieniem. Genialny smak to nie tylko zasługa
dżemu z delikatnym posmakiem róży, ale także bardzo ciekawe ciasto kruche. Dodaje się do niego
wódkę, który zapobiega tworzenia się glutenu, przez co
ciastka są bardziej kruche.Podczas pieczenia cały
alkohol wyparuje, więc
ciasteczka można spokojnie zaserwować dzieciom.Receptura przypadnie do gustu weganom.Z przepisu wyszło 30
ciastek.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).500 gramów
rabarbaru pociętego na 1,5 cm kawałki3/4 szklanki
cukruskórka z całej
pomarańczy1-2 łyżeczki
wody różanej1 łyżeczka soku z
pomarańczy2 łyżki
dżemu z róży (opcjonalnie)Składniki na ciasto:2 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli200 gramów bardzo zimnego
masła (ewentualnie
margaryny), pokrojonego na małe kawałki1/4 szklanki bardzo zimnej
wody1/4 szklanki bardzo zimnej
wódki1
jajko do smarowania pierożków (nie użyłam)

Wykonanie:1. Zetrzyj skórkę z
pomarańczy.

2. Wgniataj palcami
skórkę pomarańczową w
cukier, ponieważ w ten sposób uwolnią się
olejki z
pomarańczy.

3. Do dużego garnka przełóż
rabarbar,
cukier pomarańczowy,
sok pomarańczowy i
wodę różaną (użyłam 2 łyżeczek).

4. Przykryj garnek przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby
dżem się nie przypalił.5. Następnie gotuj
dżem bez pokrywki, zwiększ ogień na średni i cały czas mieszaj. Gotuj do zgęstnienia nadzienia. Potrwa to kilkadziesiąt minut.6. Gotowy
dżem odstaw do wystudzenia.

7. Do miski przełóż
masło,
sól,
cukier i
mąkę.

8. Połącz wszystkie składniki i rozkrusz ciasto palcami na bardzo drobną kruszonkę.

9.
Skrop kruszonkę
wodą i
wódką.10 Zagnieć szybko ciasto i zrób z niego dwie kule, które spłaszcz i
owiń w folię spożywczą.11. Wstaw dyski do lodówki na godzinę.12. Rozwałkuj pierwszy z dysków na grubość około 4 mm i wykrawaj koła o średnicy 10cm.13. W każdym kole zrób po 3 dziurki, ale pamiętaj, aby były one tylko na jednej połowie koła.

14. Na połowy kół bez dziurek ułóż po małej łyżeczce
dżemu.15. Złóż
ciasteczka na wzór pierogów i dobrze zlep końcówki. Dociskaj miejsce zlepienia za pomocą widelca.16. Piecz
ciastka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do zarumienienia.17. Przed pieczeniem
ciastka można posmarować roztrzepanym
jajkiem.18. Wyjmij z lodówki drugi dysk i przygotuj z niego resztę pierożków.

Smacznego :)Inspiracja