Wykonanie

Właśnie czytacie przepis na bardzo zdrowy deser, który nie ma w sobie
cukru i jest pyszny! Żelowa
mleczna masa z nasionami chia bardzo fajnie komponuje się z
mango i
malinami.Do deseru możecie wykorzystać swoje ulubione
mleko, np. zwykłe,
kokosowe,
migdałowe, itd.Nasiona chia dostępne są w sklepach internetowych, ze zdrową żywnością, lub w dużych supermarketach,

Nasiona chia (
szałwii hiszpańskiej) zawierają:kwasy tłuszczowe Omega 3 (30%),kwasy tłuszczowe Omega 6 (40%),przeciwutleniacze,dużo błonnika (około 25%)witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna,przyzwoitą ilość łatwo przyswajalnego
białka (20%),Wytyczne Unii Europejskiej mówią, że można konsumować do 15 gramów nasion dziennie.Więcej o tych nasionkach przeczytacie tutaj: klik!Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)Składniki na 2 porcje:szklanka dowolnego
mleka (u mnie pełne bez laktozy)4
daktyle bez pestek (można zamienić na
miód,
syrop z agawy lub klonowy, ilość do smaku)3-4 łyżki nasion chia1
mangokilka
malin, do dekoracjipokruszone
pistacje, do dekoracji

Wykonanie:1. Za pomocą blendera zmiksuj
mleko z
daktylami.

2. Wymieszaj
mleko z nasionami.

3. Przez pierwsze 20 minut co jakiś czas zamieszaj
mleko. Nasiona zaczną wchłaniać płyn.

4. Wstaw
mleko na kilka godzin do lodówki, aby nasiona wchłonęły resztę
mleka. U mnie były to 4 godziny.5. Zmiksuj
mango. Poradnik, jak obierać
mango znajdziesz tutaj: klik!6. Przekładaj do kieliszków/szklanek
mleko z
szałwią naprzemiennie z
mango.7. Udekoruj
malinami i
pistacjami.

Smacznego :)