Wykonanie

Zaczynam
mieć kompletnego świra na punkcie bezcukrowego słodzenia. W krótkim czasie zrobiłam już
ciastka bez
cukru,
lody i sok „Kubuś” . A teraz przyszedł czas na koktajl!Rzadko dodaję jakichkolwiek słodzików czy
cukru do
napoi mlecznych, a
piję je dość często. Zazwyczaj mieszałam
owoce z
bananem, ale tym razem z
jogurtem zmiksowałam
daktyle i
maliny. Wyszło piorunująco.Oczywiście, wcześniej robiłam już wersję
bananowo-
malinową, ale... ta jest o wiele bardziej godna uwagi. Choćby po to, by spróbować jak sprawdza się kolejny
owoc, którym można słodzić :)Jeszcze jedna informacja. W Lidlu pojawił się
jogurt ekologiczny. Jest w cenie zwykłego
jogurtu i smakuje bardzo dobrze. Nie wiem czy to ze względu na ekologiczność, czy większą zawartość tłuszczu (zazwyczaj wybierałam
jogurty do 1,5%). Ale co z tego? Jest godny polecenia i mam wielką nadzieję, że
mogę wierzyć producentom.Składniki na porcję:150g
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
mlekakilka
daktyli (mnie wystarczyły 4)
maliny, ile chcecie
Mleko podgrzać (ale nie gotować) i zalać nim
daktyle. Poczekać 10 minut aż
daktyle będą miękkie.Po tym czasie wymieszać razem z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksować.Jeżeli jest zbyt gęsty uzupełnić
mlekiem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Koktajl dobrze smakuje z dodatkiem świeżej
mięty, której akurat nie miałam pod ręką, ale jakbym miała, to przysięgam, że bym wrzuciła!A już w tym tygodniu: zamiennik
cukru, który kosztuje 2 złote. A w 100g ma 90 kcal.Czy muszę dodawać, że jest zdrowy?