ßßß Cookit - przepis na Karkówka z kalarepą prosto z pieca

Karkówka z kalarepą prosto z pieca

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Upału upały jeszcze raz upały ...
Upał , a ja piekę Yum Yums ... »
Ostatnio same słodkości chyba przydało by się coś konkretnego . Też tak pomyślałam i zrobiłam mięsko z warzywami które praktycznie same się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie .
Składniki:
karkówka 8 plastrów
kalarepa młoda 2 szt
pomidory 2 szt ( bez skórki)
cukinia 100 g
pieczarki 100 g
bulion 1 litr
sól i pieprz biały mielony do smaku
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego .
Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy .
Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką .
Pieczarki myjemy kroimy w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw.
Zalewamy bulionem.
Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy).
Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami .
Moje danie podałam na naczyniach z otrąb które dostałam od BIOTREM
"Ekologiczny, jednorazowy talerz z otrąb pszennych. Doskonała alternatywa dla naczyń z tworzyw sztucznych oraz papieru. Sztywny, trwały, biodegradowalny materiał (możliwość kompostowania lub spalenia). Średnica: 20 cm."
PŁASKIE NACZYNIA MNIEJSZE WYKORZYSTAŁAM DO GRILLA ZAŚ GŁĘBOKIE DO ZUPY . EKOLOGICZNE I MOŻNA JE POTEM SPALIĆ W PIECU .
wtorek, 11 sierpnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/08/Karkowka-z-kalarepa-prosto-z-pieca.html