Wykonanie
Musiałam dziś szybko przygotować obiad, miałam rozmrożony kawałek
mięsa i chciałam go wykorzystać. Przypomniało mi się, że mam do wypróbowania gotową
mieszankę przypraw rodem z kuchni arabskiej - czerwoną, dość pikantną shoarmę od firmy Skworcu . To bardzo aromatyczna
przyprawa, świetnie pasująca i do
mięs, i do warzyw - m. in. z
chili,
kminem rzymskim,
czosnkiem,
imbirem i
cynamonem. Wyłączywszy czas, w którym
mięso musi się w niej zamarynować, samo przygotowanie pysznego obiadu nie zajmuje wiele czasu. Zresztą można zamarynować
mięso wieczorem i zostawić je na noc w lodówce. Shoarmę podałam z frytkami, surówką z
sałaty lodowej i z
sosem czosnkowym. Było pysznie!A mieszankę polecam, warta swojej ceny i dobrze
mieć ją w kuchennej szafce.


Składniki :ładny kawałek
szynki wieprzowej - ok. 0,5 kg2 pełne łyżki shoarmy czerwonej firmy Skworcupłaska łyżeczka
soli2-3 łyżki
olejuodrobina
wodyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję na niewielkie kawałki, przekładam je do miski, dodaję łyżkę
oleju,
mieszankę przypraw Shoarma i
sól. Dokładnie wszystko mieszam dłonią i zostawiam na godzinę- dwie w lodówce. Następnie na patelni rozgrzewam
olej i podsmażam porcjami
mięso na rumiano z obu stron. Do całości dolewam odrobinę
wody i smażę dalej pod przykryciem ok. 20 minut (ewentualnie uzupełniam po odrobinie
wody), aż
mięso będzie miękkie. Zdejmuję pokrywkę i smażę do odparowania
wody.
Mięso podaję z frytkami, surówką i
sosem czosnkowym.

