ßßß
Składniki :1 kg szynki wieprzowej z cienkim paskiem tłuszczu ( jest nośnikiem smaku 😉 )2 świeże papryczki chilli : żółta i czerwona ( dla oka , dla smaku mogą być o dowolnym kolorze 😉 )1 czubata łyżka soli peklowej1,5 l wodysiatka do wędzenia
Szynkę peklujemy w zimnej wodzie ( jak zawsze , u mnie kranówa ) z rozpuszczoną peklosolą , przez 7-8 dni . Uważając ,żeby mięso nie wynurzało się na powierzchnię , a pomieszczenie w którym mięso jest peklowane , powinno być chłodne . Po tym czasie wyjmujemy z solanki , płukamy w zimnej , bieżącej wodzie , osuszamy ręcznikiem.
Wkładamy w siatkę wędliniarską . Pocięte na paski papryczki , upychamy pod oczka siatki , dookoła wędliny . Wieszamy do obsuszenia na dobę , przed wędzeniem w chłodnym miejscu . Wędzimy drewnem liściastym , temperaturą 55-60 C , przez około 5-6 godzin. Najlepiej jeśli czas i temperaturę , dobierzecie sobie sami , ważne by była wędzona na ciepło . Mi zawsze temperatura skacze – trudno mi utrzymać jednakową , bo wędzę w beczce , ale jest ok 😉 . Wyjmujemy z wędzarni i wieszamy do wystygnięcia i dojrzewania , w chłodnym miejscu ( u mnie jest to komórka ) na 1,5 tygodnia . Po tym czasie nasza szynka jest gotowa , możemy kroić i się delektować , szyneczka jest pyszna 😉 Smacznego !