Wykonanie
Kocham takie jedzenie! Proste składniki, proste smaki. Coś cudownego.Pieczone
buraki nabierają
słodyczy, są bardzo delikatne. Wydrążyłam je i napełniłam farszem z
łososia i duszonego
pora, do tego wszystkiego
mozzarella... Wyobraźcie sobie jak to smakuje :) Albo po prostu je zróbcie, nie pożałujecie na pewno!




Składniki :6-7 średniej wielkości
buraczków100 g.
wędzonego łososia1 niewielki
por (jasna część)1 łyżeczka
masłatarta mozzarellaodrobina
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuświeży
rozmarynciemny
ocet balsamicznyolej do natłuszczenia papieruPrzygotowanie :
Buraki dokładnie myję, każdego zawijam w folię aluminiową, po czym piekę w temp. 180 stopni C. do miękkości, sprawdzając po ok. godzinie wykałaczką. Odstawiam je do przestygnięcia, a
potem delikatnie obieram, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Wydrążam środek, pozostawiając ok. 0,5 cm na ściankach (łatwo zrobić to łyżeczką do
melona).
Pora siekam drobno, przekładam na patelnię z rozpuszczonym
masłem, lekko
solę i smażę ok. 3 minut, aż się zeszkli. Dodaję posiekanego
łososia, doprawiam do smaku
pieprzem, odrobią
soku z cytryny i smażę kolejne 2-3 minuty. Odstawiam do przestudzenia, po czym dodaję 1-2 łyżkę tartej
mozzarelli. Mieszam by składniki się połączyły. Tak przygotowanym farszem nadziewam
buraczki. Nadziane układam na płaskie blasze wyłożonej papierem, natłuszczonym
olejem. Lekko polewam
buraczki octem balsamicznym, oprószam
pieprzem,
serem, posypuję
rozmarynem i wstawiam blachę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Podaję na gorąco.Przepis autorski.




