Wykonanie
Co tej
pory używałam
ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje wypieki” klik znalazłam przepis na
ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić
ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z
ciasta francuskiego zrobiłam pyszne
ciasteczka francuskie z
malinami do
kawy i
herbaty, które wyszły pyszne delikatne.
Składniki
ciasto francuskie· 200 ml zimnej
wody· 14 g (1 łyżka) miałkiej
soli· 500 g
masła· 150 g
mąki krupczatki· 250 g
mąki pszennejDodatkowo
Konfitura malinowaWykonanieKrok 1
Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy
sól i mieszamy aż
sól się rozpuści. Do małego garnka wkładamy 75g
masła które roztapiamy na wolnym ogniu.. Obydwie
mąki wsypujemy do miski. Dodajemy posoloną
wodę, roztopione
masło i zagniatamy ciasto.Krok 2Formujemy kulę, spłaszczamy dłonią, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. .Krok 3Pozostałe
masło kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte
masło wkładamy
między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki.Krok 4Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę oprószamy
mąką na którą należy położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek grubości około 2 cm (tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozkładamy schłodzone
masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku
boków ciasta
Krok 5Rogi ciasta łączymy nad
masłem, formujemy kopertę, i zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.Krok 6Ciasto z
masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.Krok 7Ciasto składamy na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Krok 8Ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy o 90°, rozwałkowujemy na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy i składamy ciasto 6
razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą
mąki, aby nie przywierało.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm wycinamy kółeczka . Na środku każdego nakładamy
konfiturę malinową. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13-15 minut.
Do prezentacji
ciastek francuskich wykorzystałam porcelanę Bogucice z
serii NEW HOLLIS GOLD. Zestaw wykonany jest z bardzo cienkiej porcelany zdobiona delikatnym wzorem i złotym paskiem na rantach. Pasuje do każdej stylizacji stołu komponuje się z każdym stylem wnętrza. Podwieczorek podany w przepięknej delikatnej porcelanie smakuje wyjątkowo czyni je wyjątkowym.