ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie błyskawiczne - Rough Puff Pastry wg Michaela Roux

Ciasto francuskie błyskawiczne - Rough Puff Pastry wg Michaela Roux

nazwa

Wykonanie

Nie wiem dlaczego wszyscy myślą że zrobienie domowego ciasta francuskiego jest trudne.... To mit. Jest to banalnie proste - jedynie czasochłonne - nic więcej ;) Podstawą jest dobrej jakości masło i mąka. Z reguły najpierw robi się klasyczne ciasto na bazie mąki, soli i wody, rozwałkowuje a następnie układa warstwę masła. Warstwy listkującego ciasta uzyskujemy dzięki temu iż ciasto jest kilkakrotnie składane i wałkowane (podobnie jak przy Rogalach Marcińskich) .
Dzisiaj chcę Wam pokazać błyskawiczny sposób na domowe ciasto francuskie wg Michaela Roux. Delikatne, maślane, przepyszne. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
250g mąki pszennej
250g masła 82%
1/2 łyżeczki soli
125 ml lodowatej wody
Mąkę przesiać na stolnicy. Utworzyć kopczyk dodać do niego sól oraz drobno pokrojone zimne masło. Wyrobić krótko palcami, a następnie powoli dolewać wody. Wyrobić ale tylko do połączenia składników.
Formujemy kulę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
Składamy go na trzy podobnie jak list zakładając na siebie końce ciasta. Odwracamy o 90 stopni znów rozwałkowujemy i ponownie zakładamy boki na siebie. Owijamy folią lub papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Proces wałkowania i zawijania ciasta powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Każdorazowo schładzamy ciasto przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i ciasto jest gotowe do użycia. Nadaje się idealnie zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Piec ok 20 minut w temp 220 stopni. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/11/ciasto-francuskie-byskawiczne-rough.html