Wykonanie
Nie wiem dlaczego wszyscy myślą że zrobienie domowego
ciasta francuskiego jest trudne.... To mit. Jest to banalnie proste - jedynie czasochłonne - nic więcej ;) Podstawą jest dobrej jakości
masło i
mąka. Z reguły najpierw robi się klasyczne ciasto na bazie
mąki,
soli i
wody, rozwałkowuje a następnie układa warstwę
masła. Warstwy listkującego ciasta uzyskujemy dzięki temu iż ciasto jest kilkakrotnie składane i wałkowane (podobnie jak przy Rogalach Marcińskich) .Dzisiaj chcę Wam pokazać błyskawiczny sposób na domowe
ciasto francuskie wg Michaela Roux. Delikatne, maślane, przepyszne. Bardzo Wam polecam :)Składniki:250g
mąki pszennej250g
masła 82%1/2 łyżeczki
soli125 ml lodowatej
wodyMąkę przesiać na stolnicy. Utworzyć kopczyk dodać do niego
sól oraz drobno pokrojone zimne
masło. Wyrobić krótko palcami, a następnie powoli dolewać
wody. Wyrobić ale tylko do połączenia składników.Formujemy kulę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.Składamy go na trzy podobnie jak list zakładając na siebie końce ciasta. Odwracamy o 90 stopni znów rozwałkowujemy i ponownie zakładamy boki na siebie. Owijamy folią lub papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Proces wałkowania i zawijania ciasta powtarzamy jeszcze 2-3
razy. Każdorazowo schładzamy ciasto przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i ciasto jest gotowe do użycia. Nadaje się idealnie zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Piec ok 20 minut w temp 220 stopni. Smacznego :)