Wykonanie
Dziś przepis na domowe
ciasto francuskie. Niestety trudno jest znaleźć w sklepie takie ciasto dobrej jakości. A aby takie było, powinno być zrobione na dobrym
maśle. Choć dość pracochłonne i wymagające sporej cierpliwości, to warto pokusić się, by od czasu do czasu przygotować je samemu w domu. Ja przygotowuję je zazwyczaj na wodzie, i taki też przepis podaję. W fachowej literaturze można znaleźć jednak również przepisy z wykorzystaniem
śmietany.
Ocet można zastąpić
sokiem z cytryny. Dziś podaję przepis na podwójną porcję ciasta, gdyż wykorzystałam go do przygotowania pysznej domowej kremówki. Skorzystałam z tego z książki Pani Ewy Wachowicz "Słodki świat Ewy Wachowicz" . Książka zawiera same dobre, sprawdzone przepisy, a ten jest jednym z moich ulubionych. Z
pewnymi małymi modyfikacjami i pomocnymi wskazówkami zamieszczę go już jutro.
Ciasto francuskieSkładniki:ciasto maślane:· 100 g
mąki pszennej· 400 g
masłaciasto podstawowe:· 400 g
mąki pszennej· 2
jajka· 1/2 szklanki
wody· 1 łyżka
octu· szczypta
soliCiasto maślane-
mąkę przesiać, dodać
masło i wyrobić ciasto. Uformować w kostkę i włożyć do lodówki na ok. 15 minut.Ciasto podstawowe-
mąkę połączyć z
solą, dodać
ocet,
jajka i stopniowo
wodę, wyrobić. Posypać
mąką i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na kształt gwiazdy czteroramiennej. Pośrodku kładziemy ciasto maślane. Zamykamy ramiona, dociskamy wałkiem i składamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wałkujemy na kształt prostokąta- najlepiej ruchem od siebie. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy- ciasto wałkujemy na kształt prostokąta ruchem od siebie, składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe- wystarczy już tylko rozwałkować je na pożądaną grubość i wykrawać dowolne
ciastka. Możemy przygotować kremówkę- wówczas ciasto dzielimy na dwa prostokąty lub przygotować francuskie słodkie paluchy (ciasto wałkujemy na prostokąt, wykrawamy podłużne paseczki, smarujemy je rozbełtanym
jajkiem, posypujemy
brązowym cukrem, zawijamy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 stopni, termoobieg). Smacznego!Sposób składania
ciasta francuskiego wg. książki "Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej"