ßßß Cookit - przepis na Wykonanie:

Wykonanie:

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Pyszny chleb na ...
Zupa cukiniowa »
" Ciasto francuskie-wykonanie krok po kroku "
Wiele osób idzie na łatwiznę i kupuje gotowe ciasto francuskie ponieważ myślą że jest ono trudne w przygotowaniu.
Otóż nie,nie jest trudne,owszem potrzebujemy trochę czasu ponieważ musimy odczekać pomiędzy wałkowaniem ale jego smak i wygląd zdecydowanie nam to wynagrodzą :)
A przygotowując takie ciasto możemy zrobić go więcej,podzielić na porcje,zamrozić i sięgać po nie kiedy nam jest potrzebne.
Składniki na ciasto maślane:
30 dkg masła
10 dkg mąki pszennej
Ciasto podstawowe:
20 dkg mąki pszennej
1/2 jajka
1/2 łyżki octu
około 1/2 szkl wody
Wykonanie:
Ciasto maślane:
Masło i mąkę siekamy nożem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i formujemy na kształt kwadratu o wymiarach około :15x15cm
Ciasto odkładamy do lodówki na czs przygotowania ciasta podstawowego.
Ciasto podstawowe:
Mąkę przesiewamy,dodajemy 1/2 jajka,ocet,po troszkę wody i zagniatamy ciasto.Konsystencja ciasta ma przypominać ciasto na pierogi.
Przygotowane ciasto podstawowe rozwałkowujemy na kształt dużego koła.Na środek tego koła układamy schłodzone ciasto maślane ( odwinięte z folii)
Zakładamy boki ciasta podstawowego na kształt koperty
Złożone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta ( wałkujemy tylko góra-dół)
Składamy rozwałkowane ciasto na trzy części,owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na 20 min.
Po upływie tego czasu powtarzamy wałkowanie i składanie tego ciasta jeszcze 3 razy ( po każdym wałkowaniu i składaniu odkładamy ciasto na 20 min do lodówki)
Nie należy wałkować i składać ciasta więcej razy ponieważ nie będzie ono bardziej "listkowane" a wręcz przeciwnie.
Polecam :)
wtorek, 11 lutego 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/02/Ciasto-francuskie-wykonanie-krok-po-kroku.html