Wykonanie
Coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty,ale mamy problem z gotowaniem zdrowo. Według badań przeprowadzonych przez TNS Polska blisko 60% uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia,45% stara się sięgać po produkty ekologiczne.Większość Polaków nie umie w zdrowy sposób przetwarzać coraz lepszej jakościowo żywności tak by dostarczała spodziewanej ilości substancji odżywczych. Pierwszy parowar w moim domu pojawił się wiele lat temu, dlatego uważam ze gotowanie na parze jest bardzo zdrowe niestety zbyt mała jest świadomość Polaków. Statystki mówią same za siebie 14% gotowanie na parze, gotowanie w wodzie 62% smażenie 36% i duszenie 23%. Przy czym nie jedynie 2% do smażenia nie używa tłuszczu.
Dla Polaków zdrowe odżywanie oznacza przede wszystkim jedzenie
warzyw i owoców 77% regularne spożywanie posiłków 61% oraz unikanie tłuszczów 54%. Coraz częściej wkładamy do koszyka produkty ekologiczne 45%. Coraz większą uwagę Polacy poświęcają jakości i rodzajowi wybieranej żywności świadczy o zwiększonej świadomości, tego jak sposób żywności wpływa na zdrowie. Nie można jednak zapomnieć ze na wartość odżywczą spożywanej żywności poza jakością użytych produktów do przygotowania potraw istotny wpływ na sposób obróbki termicznej. Niewłaściwie jej przeprowadzenie może wpłynąć na znacznie zmniejszenie wartości odżywczej potraw-komentuje dr hab.lek. med Dariusz Włodarek z SGGW. Chcąc zachować jak największą zawartość witamin w potrawach, obróbka cieplna powinna trwać możliwie krótko. Dobrą metodą przyrządzania potraw jest gotowanie na parze.Podczas gotowania na parze nie dochodzi do wypłukania składników odżywczych z produktów, nie ma potrzeby dodawania
soli czy tłuszczu. Jeśli zdecydujemy się na smażenie, to powinno odbywać się jak najkrócej z użyciem najmniejszej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Tak przygotowane zostały
miętowe naleśniki ze świeżymi
malinami i dressingiem
malinowym. na patelni groszkowej.
Naleśniki wyszły bardzo delikatne,pyszne idealne na letni obiad, podwieczorek i śniadanie. Przepis pochodzi z warsztatów kilka
razy powtórzyłam w domu. Moja rodzinka była zachwycona. Myślę ze warto je przygotować dla rodziny i gości :)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB :- 4
żółtka- 300 ml
mleka- 120 g
mąki- 1 doniczka świeżej
mięty- 500 g świeżych
malin- 40 ml
miodu (
malinowego płynnego )- 1 doniczka świeżej
bazyliiTECHNIKA WYKONANIA:Przygotowujemy ciasto naleśnikowe poprzez połączenie
mleka z
mąką i
żółtkami, dodajemy także do ciasta drobno posiekaną
miętę. Smażymy naleśniki na patelni groszkowej . W blenderze miksujemy
miód z
malinami ( kilka pozostawiamy do dekoracji ) .Na usmażone naleśniki wykładamy przygotowany mus malinowy.Zwijamy je w roladki i tworzymy z nich mini piramidki. Skrapiamy dressingiem
malinowym i dekorujemy świeżymi
malinami oraz listkiem
bazylii.
W
poście zostały wykorzystane informacje i zdjęcia pochodzące od
marki Philipiak Milano.