Wykonanie
Moi najbliżsi uwielbiają
budyń. Czasami idziemy po najmniejszej linii
oporu i przygotowujemy taki z
torebki. Brakuje mu jednak wiele do budyniu idealnego. Przepis na "ideał" znalazłam tutaj: http://lawendowydom.com.pl Podaję go w różnych wersjach: raz bez dodatków, innym razem z
jagodami w cukrze... Tym razem wybór padł na
malinową wersję.
Składniki:500 ml
mleka2 łyżki
miodu1/2
laski wanilii3 łyż.
mąki kukurydzianej2
żółtkadomowy
dżem malinowySposób przygotowania:Z przekrojonej wzdłuż
wanilii wyskrob ziarenka. Zagotuj 350 ml
mleka z
miodem i
wanilią. Pozostałe
mleko wymieszaj za pomocą trzepaczki z
mąką i
żółtkami. Wlej stopniowo do gotującego się
mleka i gotuj ok. 2-3 minut, aż
budyń zgęstnieje.Na dno pucharka/salaterki włóż
dżem malinowy, przykryj porcją budyniu, udekoruj
dżemem. Poczuj zapach mojego domu :)