Wykonanie
Rano spotkała mnie niespodzianka, moja jabłoń po raz drugi zakwitła ze wrześniu. By ten fakt uczcić zrobiłam pyszną szarlotkę z
jabłek z prażonymi
migdałami. Szarlotka wyszła pyszna, genialna w smaku, najlepsza jaką udało mi się zrobić.

składniki40 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia Dr Oetker20 dag
margaryny20 dag
cukruszczypta
soli1
aromat waniliowy2jajkamasa
jabłkowa2kg antonówek
cukier według uznania1kisiel
cytrynowy.

wykonanieDo miski wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
sól, kawałki
margaryny,
jajka,aromat ,
jajka,aromat i
sól.Wyrabiamy ciasto mikserem. Przykrywamy schładzamy 30 minut.Masa
jabłkowaJabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone
jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję
cukier do smaku i
kisiel.Rozwałkowujemy odrobinę ciasta.Wycinamy listki do dekoracji. Z 2/3 reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 32 centymetry.Wkładamy do tortownicy 26 cm Brzegi ciasta dociskamy do brzegów blaszki. Ciasto posypujemy
bułką tartą,przykrywamy masą
jabłkową. Z reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 26 cm Przykrywamy masę
jabłkową Dekorujemy listkami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200stopni. na wierzchu ciasta robimy dekoracje z prażonych
płatków migdałowych posypujemy
cukrem pudrem.