ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z antonówek i kwitnąca jabłoń we wcześniu

Szarlotka z antonówek i kwitnąca jabłoń we wcześniu

nazwa

Wykonanie

Rano spotkała mnie niespodzianka, moja jabłoń po raz drugi zakwitła ze wrześniu. By ten fakt uczcić zrobiłam pyszną szarlotkę z jabłek z prażonymi migdałami. Szarlotka wyszła pyszna, genialna w smaku, najlepsza jaką udało mi się zrobić.
składniki
40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker
20 dag margaryny
20 dag cukru
szczypta soli
1 aromat waniliowy
2jajka
masa jabłkowa
2kg antonówek
cukier według uznania
1kisiel cytrynowy.
wykonanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia,cukier,sól, kawałki margaryny, jajka,aromat ,jajka,aromat i sól.Wyrabiamy ciasto mikserem. Przykrywamy schładzamy 30 minut.
Masa jabłkowa
Jabłka dokładnie myję,następnie obieram,usuwam pestki i kroje na kawałki.Pokrojone jabłka wkładam do garnka,dusze na wolnym ogniu , często mieszając pod koniec dodaję cukier do smaku i kisiel.
Rozwałkowujemy odrobinę ciasta.Wycinamy listki do dekoracji. Z 2/3 reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 32 centymetry.Wkładamy do tortownicy 26 cm Brzegi ciasta dociskamy do brzegów blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą,przykrywamy masą jabłkową. Z reszty ciasta rozwałkowujemy placek o średnicy 26 cm Przykrywamy masę jabłkową Dekorujemy listkami. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200stopni. na wierzchu ciasta robimy dekoracje z prażonych płatków migdałowych posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/09/szarlotka-z-antonowek-i-kwitnaca-jabon.html