Wykonanie
Od jakiegoś czasu w moim domu gości wolnowar,który otrzymałam od firmy Redcoon klik . Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju
mięsa w głębokim tłuszczu była już
kaczka,
szynk teraz przyszła
pora na
wołowinę. Jako pierwsze danie przygotowałam pieczeń wołową.Wolnowar jest to urządzenie do powolnego gotowania w niskiej temperaturze.W wolnowarze możemy ugotować
mięso,przygotować zupy,gulasze,sosy,bigosy zrobić
konfitury. Większość urządzeń posiada termostat pozwalający na pracę w
trzech trybach: niskiej mocy (LOW), dużej mocy (HIGH) oraz podtrzymywania ciepła (KEEP WARM).Metoda wolnego gotowania jest tania,urządzenie pobiera niewiele prądu.Do gotowania i duszenia w wolnowarze nie trzeba używać dużych ilości tłuszczu,możemy wybrać tańsze gatunki
mięsWolnowar pracuje w niskich temperaturach, nie trzeba go pilnować . Wychodząc rano do pracy można nastawić obiad po powrocie cieszyć się gotowym obiadem.

Składniki1 kg
wołowiny bez kości1 op
smalec Smakowita Pajda z
ziołami ogrodowymi3
ziela angielskiego3
listki laurowe3 ziarenka jałowcaświeży
rozmarynsos sojowymieszanka
ziół do
wołowinypieprz czarny do smaku
sól do smakuWykonanie
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy następnie nacieramy
przyprawami,skrapiamy
sosem sojowym odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Mięso obsmażyć na patelni na rozgrzanym
smalcu.Na dno wolnowara wkładamy
smalec na nią kładziemy
mięso wołowe,na wierzch kładziemy
liście laurowe,świeży
rozmaryn,
ziele angielskie,
jałowiec,dusić około 8 godzin w niskiej temperaturze.Pod koniec można przełożyć misę wolnowara do piekarnika nagrzanego na 200 do zarumienienia Po ugotowaniu
mięso było mięciutkie,delikatne w smaku rozpływające się w ustach,ale to zasługa gotowania,duszenia w niskiej temperaturze.