Wykonanie
Ryba,
rybka każdy ją zna,a tradycyjna
rybka to
śledzie.Dziś kolejna propozycja na świąteczny stół.
Śledzie ze
śliwką suszoną są przepyszne,
śliwki przełamują smak
śledzi. Dla mnie rewelacja,koniecznie musicie je zrobić.Przygotowując potrawy świąteczne pamiętajmy o dobrych zdrowych składnikach jednym z nich jest
olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi,jest bardzo zdrowy dba o nasze
serce.

składniki5
filetów śledziowych1 szkl
mleka1szkl
wody20 dag suszonych
śliwek3
cebule3/4 szkl
oleju rzepakowegopapryka czerwona ostrawykonanieDo miski wlewamy
mleko,
wodę wkładamy
śledzie,następnie moczymy dwie,trzy godziny.Wyjmujemy
śledzie osuszamy,kroimy na mniejsze kawałki.
śliwki zalewamy gorącą
wodą moczymy około 10 minut.
Cebulę obieramy kroimy w krążki.Do słoika wkładamy warstwę
śledzi,następnie
cebulę i
śliwki,posypujemy
papryka,.czynność powtarzamy do wyczerpania składników całość zalewamy
olejem tak, by wszystkie składniki były przykryte.Wstawiamy na noc do lodówki.