Wykonanie

Powoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego
śledzia w
sosie czosnkowym, dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego
śledzika w
oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym
stole.
Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z
cebulą. Podaję je z
razowym chlebem posmarowanym
masłem. Tak mi najbardziej smakuje.

Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 2 , 5 godziny + 12 godzin w lodówceSkładniki:400 g
filetów śledziowych w zalewie
mleko lub
maślanka do moczenia
śledzia2
cebuleolej rzepakowy lub
słonecznikowy tłoczony na zimnoświeżo zmielony
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Śledzia moczymy w
mleku bądź w
maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być tyle, żeby przykrył
śledzie. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Wszystko zależy od tego jak mocno były solone filety, które kupiliśmy.
Cebulę obieramy i kroimy cienkie piórka, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą
wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. Parzenie
cebuli powoduje to, że
traci ona ostry smak i staje się delikatniejsza.Filety dokładnie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy w dzwonka i układamy w głębszym półmisku. Na wierzchu układamy
cebule i zalewamy
olejem, na koniec posypujemy
pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.