ßßß
składniki90dag chudego boczku3 łyżki mieszanki przypraw sułtańska Tradismak2 łyżki majeranku2 łyżki żelatynysólpieprz młotkowany z kolendrąwykonanieBoczek dokładnie myjemy kroimy na 3 kawałki( dopasowujemy do wielkości szynkowara)Każdy kawałek boczku obficie posypujemy mieszanką przypraw,majerankiem,solą i pieprzem.Boczek odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki boczki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę nasz boczek Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.
Porównam robienie szynki w sznkowarze w woreczku foliowym i bez. Do praski wkładamy woreczek foliowy najlepiej na mrożonki, do którego wkładamy nasz farsz.Wędlina w woreczku foliowym troszeczkę się odkształca,ale nie jest to bardzo widoczne i nie ma problemu z wyjmowaniem Bezpośrednio do pojemnika szynkowara wkładamy farsz zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą,pamiętając, by na dno włożyć szmatkę,dzięki, której farsz nie będzie przywierał do dna szynkowara w czasie gotowania.Dodatkowo dno garnka jest bardzo gorące i może zbyt mocno rozgrzać dno szynkowara i farsz przylgnie do dnia. Przygotowując wędlinę bez woreczka czasami mamy problem z wyjmowaniem, galaretka troszczę sie nam rozpuści. Myślę ze każdy powinien sam znaleźć dla siebie najlepszą metodę.Na te i inne pytanie odpowiedzą Wam doradcy ze sklepu Tradismak klik