Wykonanie
Jak wcześniej wspominałam od jakiegoś czasu mam nowy
szynkowar prostokątny,z którego jestem bardzo zadowolona.
Wędlin w sklepie już nie kupuje,jedynie, co to dobrej jakości
mięso u zaufanego sprzedawcy, z których robię domowe
wędliny. W ubiegłym tygodniu robiłam
szynkę z drobiu klik tak jak obiecałam dziś kolejny przepis,na pyszny
boczek z praski.
Boczek wyszedł mięciutki,aromatyczny pyszny w smaku,ma bardzo ładną strukturę.Wszyscy w domu byli zachwyceni,jedyny minus to bardzo szybko znikał ze stołu. Ale to oznacza ze bardzo smakował. Taki
boczek lub inną
wędlinę możecie przygotować w domu na święta.

składniki90dag
chudego boczku3 łyżki
mieszanki przypraw sułtańska Tradismak2 łyżki
majeranku2 łyżki
żelatynysólpieprz młotkowany z
kolendrąwykonanie
Boczek dokładnie myjemy kroimy na 3 kawałki( dopasowujemy do wielkości
szynkowara)Każdy kawałek
boczku obficie posypujemy
mieszanką przypraw,
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Boczek odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno
szynkowara wkładamy kawałki
boczki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy
wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy
szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy
szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy
szynkowar wrzącą
woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę nasz
boczek Pod wpływem gorącej
wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą
wędlinę schować do lodówki.

Porównam robienie
szynki w sznkowarze w woreczku foliowym i bez. Do praski wkładamy woreczek foliowy najlepiej na mrożonki, do którego wkładamy nasz farsz.
Wędlina w woreczku foliowym troszeczkę się odkształca,ale nie jest to bardzo widoczne i nie ma problemu z wyjmowaniem Bezpośrednio do pojemnika
szynkowara wkładamy farsz zamykamy i wstawiamy do garnka z
wodą,pamiętając, by na dno włożyć szmatkę,dzięki, której farsz nie będzie przywierał do dna
szynkowara w czasie gotowania.Dodatkowo dno garnka jest bardzo gorące i może zbyt mocno rozgrzać dno
szynkowara i farsz przylgnie do dnia. Przygotowując
wędlinę bez woreczka czasami mamy problem z wyjmowaniem,
galaretka troszczę sie nam rozpuści. Myślę ze każdy powinien sam znaleźć dla siebie najlepszą metodę.Na te i inne pytanie odpowiedzą Wam doradcy ze sklepu Tradismak klik