ßßß Cookit - przepis na Flaczki wołowe w rosole

Flaczki wołowe w rosole

nazwa

Wykonanie

To danie wywołuje skrajne emocje, przynajmniej w moim otoczeniu. Jedni je kochają inni na samą myśl dostają obrzydzenia. A ja bardzo lubię. Mama często je robiła, przywołuje miłe wspomnienia :)
Składniki:
900 g flaczków świeżych wołowych
2 l rosołu drobiowego (u mnie ze skrzydła indyczego) link
szczypta estragonu
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Gotuję 1,5 l wody. Na wrzątek wrzucam flaczki, doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Powtarzam tą czynność drugi raz.
Tak przygotowane flaczki przekładam do rosołu i gotuję na małym ogniu do miękkości (1 godzinę). Przyprawiam i uzupełniam rosołem jeśli się zbyt dużo wygotuje.
Bardzo smakują mi z chlebem więc polecam. Jeszcze taki domowy, pieczony w piecu opalanym drzewem z pyszną chrupiącą skórką... ach te wspomnienia :)
Można je podprawić zasmażką (tak robiła moja mama) lub 2 łyżkami skrobi kukurydzianej (tak zrobiłabym ja) rozmieszanymi w odrobinie zimnej wody.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/10/flaczki-woowe-w-rosole.html