ßßß
Składniki5 dużych jabłek grójeckich najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.5 łyżki cukru cynamonowego1/2 szkl skondensowanego mleka4 łyżki masła2 łyżki margarynylaski cynamonu Kamisskórka z cytrynyżurawinaorzechy włoskie siekanelikier limoncellocukier puderWykonanieJabłka wybieramy w miarę jednakowej wielkości,które dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem.Do miseczki wlewamy mleko mieszamy ze skórką cytryną, cukrem cynamonowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy zurawinę, posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest rewelacyjny. Jabłka podajemy sosem który powstał przy pieczeniu jabłek, posypujemy cukrem pudrem