ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z niespodzianką

Pieczone jabłka z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Jesień to czas deserów na bazie jabłek, gruszek, śliwek i różnych orzechów. Dziś połączyłam dwa składniki jabłka i orzechy włoskie, dodałam kilka składników wyszedł mega pyszny deser na gorąco. Sos jaki powstał podczas pieczenia jabłek jest obłędny,pyszny niebo w gębie.Uwielbiam sosy na bazie mleka skondensowanego,a ten jest fantastyczny przyprawy wydobyły z niego to co najlepsze. Po zjedzeniu jabłuszka w sosie karmelowym poczujecie się jak w raju.
Składniki
5 dużych jabłek grójeckich najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.
5 łyżki cukru cynamonowego
1/2 szkl skondensowanego mleka
4 łyżki masła
2 łyżki margaryny
laski cynamonu Kamis
skórka z cytryny
żurawina
orzechy włoskie siekane
likier limoncello
cukier puder
Wykonanie
Jabłka wybieramy w miarę jednakowej wielkości,które dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem.Do miseczki wlewamy mleko mieszamy ze skórką cytryną, cukrem cynamonowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy zurawinę, posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest rewelacyjny. Jabłka podajemy sosem który powstał przy pieczeniu jabłek, posypujemy cukrem pudrem
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/11/pieczone-jabka-z-niespodzianka.html