Wykonanie
Jesień to czas deserów na bazie
jabłek,
gruszek,
śliwek i różnych
orzechów. Dziś połączyłam dwa składniki
jabłka i
orzechy włoskie, dodałam kilka składników wyszedł mega pyszny deser na gorąco. Sos jaki powstał podczas pieczenia
jabłek jest obłędny,pyszny niebo w gębie.Uwielbiam sosy na bazie
mleka skondensowanego,a ten jest fantastyczny
przyprawy wydobyły z niego to co najlepsze. Po zjedzeniu jabłuszka w
sosie karmelowym poczujecie się jak w raju.

Składniki5 dużych
jabłek grójeckich najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.5 łyżki
cukru cynamonowego1/2 szkl skondensowanego
mleka4 łyżki
masła2 łyżki
margarynylaski
cynamonu Kamis
skórka z cytrynyżurawinaorzechy włoskie siekane
likier limoncello
cukier puderWykonanie
Jabłka wybieramy w miarę jednakowej wielkości,które dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem.Do miseczki wlewamy
mleko mieszamy ze
skórką cytryną,
cukrem cynamonowym i
cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem układamy w nich
jabłka. Do środka
jabłek wkładamy
zurawinę, posiekane
orzechy włoskie, następnie wlewamy
mleko z
przyprawami .
Jabłka skrapiamy
likierem, Na wierzch kładziemy trochę
masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze
jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu
jabłka jest rewelacyjny.
Jabłka podajemy sosem który powstał przy pieczeniu
jabłek, posypujemy
cukrem pudrem