Zimą lubimy szybkie, gorące słodkie desery. Jednym z nich jest pieczone jabłko, które możemy przygotować na romantyczną kolację lub deser Walentynkowy. Jak wszyscy wiemy "Jabłko jest grzechu warte"Składniki5 dużych jabłek najlepiej czerwonych ale mogą być zielone.5 łyżki cukru brązowego1/2 szkl skondensowanego mleka4 łyżki masłacynamon Kamislaski cynamonu Kamisskórka z cytrynyorzechy włoskie siekanelikier limoncellocukier puderwaniliowyWykonanieJabłka dokładnie myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie wydrążamy gniazda nasienne specjalnym urządzeniem lub nożem. Mleko mieszamy ze skórką cytryną, cukrem brązowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, układamy w nich jabłka. Do środka jabłek wkładamy posiekane orzechy włoskie, następnie wlewamy mleko z przyprawami .Jabłka skrapiamy likierem, Na wierzch kładziemy trochę masła. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze jabłka przykryte folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut zdejmujemy folię pieczemy jeszcze 5-10 minut. Sos który powstał po pieczeniu jabłka jest rewelacyjny. Jabłka możemy podawać z sosem który powstał przy pieczeniu jabłek lub posypujemy cukrem pudremwaniliowym