ßßß Cookit - przepis na Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza.

Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza.

nazwa

Wykonanie

Masa orzechowa z tego przepisu jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu a przy tym pyszniutka :) Wystarczy upiec biszkopt ( polecam ciemny ) i po przełożeniu go masą mamy gotowy, wyśmienity tort, który nie wymaga jakiś wyjątkowych ozdób, bo ma wyjątkowy smak. Sprawdzony w mojej rodzinie już od kilkunastu lat.. pojawia sie na większości uroczystości i znika do ostatniego kawałka. Polecam :)
Składniki
- 30 dkg orzechów włoskich łuskanych
- 25 dkg miękkiej margaryny lub miękkiego masła
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie
Orzechy mielę w maszynce do orzechów, przekładam do miski i zalewam szklanką gorącego mleka, mieszam i odstawiam do ostudzenia. Do ostudzonych orzechów dodaję pokrojoną margarynę lub masło i cukier puder. Całość mieszam mikserem ok. 5 minut aż masa się dobrze połączy. Gotowe :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/12/masa-orzechowa-do-tortow-i-ciast.html