Wykonanie
Lato lato wszędzie
lody muszą być, a najlepsze domowe.. Bardzo dawno temu będąc w restauracji polecono mi
lody zielone na gorąco. Jakie było moje zdziwienie,
lody zimne na gorąco,połączenie praktycznie nie do wykonania. A jednak można zrobić. Postanowiłam otworzyć smak
lodów na gorąco tylko w innym wydaniu. Deser wyszedł bardzo pyszny,efektowny polecam zrobić.A goście na pewno będą zdziwieni, jak tak jak kiedyś. A zdjęcia szału nie ma, przepraszam,ale
lody to trudny temat w fotografii.
Składniki40g
cukru gronowego30g
mleka w proszku1 duży
jogurt naturalny1 mały
jogurt morelowy150ml
śmietany 30%3 łyżki
miodu kurpowskiego100g
płatków owsianych100g
herbatników1
jajkoDekoracje100g
cukru100ml
wodyowoce sezonowe
konfitura porzeczkowa-malinowa.
WykonanieDo miski wkładam
jogurt dodaję
cukier gronowy,
miód,
mleko w proszku, dokładnie mieszkam następnie wszystko dokładnie mieszkam wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia masę
jogurtową przekładam do maszynki do
lodów, ubijam
śmietanę kremówkę następnie dodaję do masy jogurtowej Kręcę
lody około 45-60 minut.
Lody wkładam do zamrażalki na kilka godzin.Łyżką do
lodów robię duże kule
lodowe które zamrażam.Do miseczki wkładam
płatki,
ciasteczka następnie rozdrabniam blenderem.na drobno. Kulki
lodowe obtaczam w posypce następnie w
jajku, znów w posypce.Kulki wkładam do zamrażalki.Do rondla wlewam
olej rzepakowy, kiedy
olej osiągnie wysoką temperaturę wrzucam kulki
lodowe.Smażę z każdej strony przez chwilę.
Lody podajemy z
owocami,
konfitura porzeczkową-
malinową dekoracją z
cukru.Pyszny
miód kupiłam w Anielskich przysmakach tu