Wykonanie
Z uwagi na to że się odchudzam dziś przygotowałam bardzo dietetyczny deser. Ja dodałam
miód ale możecie dodać
cukier.
Miód z uwagi na moją dietę a w moim przypadku jest bardzo wskazany.Czasami ten deser przygotowuje bez
cukry tylko dla siebie rodzinka marudzi ze nie słodki. Deser możecie przygotować z innymi
owocami sezonowymi.Składniki400 ml
jogurtu naturalnego700g
truskawek3 łyżki
miodu2 łyżeczki
cukru pudru waniliowego6 łyżki
żelatynyMięta do dekoracji i perełki
cukroweWykonanie
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy około 300 gram
truskawek, pozostałe miksujemy w blenderze. 200 g
truskawek kroimy na kawałki, 100 g zostawiamy do dekoracji. Do miski wlewamy
jogurt, dodajemy
miód,
cukier, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie piana, dodajemy zmiksowane
truskawki i dalej ubijamy,
żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody tak by napęczniała. Dolewamy gorącej
wody w celu rozpuszczenia. Chłodną
żelatynę jeszcze płyną wlewamy do masy
jogurtwo-truskawkowej, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wstawiamy do lodówki na noc.