ßßß
Z uwagi na to że się odchudzam dziś przygotowałam bardzo dietetyczny deser. Ja dodałam miód ale możecie dodać cukier.Miód z uwagi na moją dietę a w moim przypadku jest bardzo wskazany.Czasami ten deser przygotowuje bez cukry tylko dla siebie rodzinka marudzi ze nie słodki. Deser możecie przygotować z innymi owocami sezonowymi.Składniki400 ml jogurtu naturalnego700g truskawek3 łyżki miodu2 łyżeczki cukru pudru waniliowego6 łyżki żelatynyMięta do dekoracji i perełki cukroweWykonanieTruskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy około 300 gram truskawek, pozostałe miksujemy w blenderze. 200 g truskawek kroimy na kawałki, 100 g zostawiamy do dekoracji. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy miód, cukier, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie piana, dodajemy zmiksowane truskawki i dalej ubijamy, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody tak by napęczniała. Dolewamy gorącej wody w celu rozpuszczenia. Chłodną żelatynę jeszcze płyną wlewamy do masy jogurtwo-truskawkowej, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy wstawiamy do lodówki na noc.