Wykonanie
Upały wymagają specjalnych dań i domowe
lody to jedno z nich. Na szczęście sezon na
owoce już się zaczął, na razie do
lodów wykorzystałam
truskawki. Zrobiłam dwa rodzaje
lodów –
jogurtowe i
sorbetowe, te ostatnie z dodatkiem
mięty.500 ml
jogurtu naturalnegoszklanka
truskawekcukier do smaku
Truskawki obieramy, przesypujemy
cukrem i jak puszczą sok miksujemy na gładką masę.
Jogurt miksujemy na lekką pianę, dodajemy miksując masę
truskawkową, mieszamy dokładnie.Wkładamy do pudełka i do zamrażalnika, gdzie mieszamy co 20-30 minut, by się napuszyły. Wypróbowałam już ten sposób z powodzeniem na innych lodach, udaje się . Po 2-3 godzinach są gotowe, a jak nie chcemy tak długo czekać, to jemy mrożony kremszklanka
truskawekcukier do smakulistki z dwóch gałązek
miętyTruskawki obieramy, przesypujemy
cukrem i jak puszczą sok miksujemy na gładką masę.Listki
mięty z dodatkiem 1-2 łyżek
wody miksujemy na pulpę. Mieszamy wszystko i postępujemy jak wyżej, albo wlewamy do pojemniczków na
lody na patyku. Ja już takich nie mam ( muszę znowu sobie sprawić), więc wlałam do kieliszka i włożyłam patyczek . Wyszło ok :
Dziś szybki wpis, idę robić do kuchni porządek po małym remoncie. Taki tylko odświeżający, nieco zmieniliśmy układ i w jednym miejscu dodaliśmy tapety ścienne, w rodzinnym plebiscycie zdecydowaliśmy, że stare kafelki zostaną, bo…mamy do nich sentyment.
Lody na podwieczorek po pracy w ten upał będą jak znalazł ( na zdjęciu z
bitą śmietaną ).Smacznego !