ßßß
Upały wymagają specjalnych dań i domowe lody to jedno z nich. Na szczęście sezon na owoce już się zaczął, na razie do lodów wykorzystałam truskawki. Zrobiłam dwa rodzaje lodów – jogurtowe i sorbetowe, te ostatnie z dodatkiem mięty.500 ml jogurtu naturalnegoszklanka truskawekcukier do smakuTruskawki obieramy, przesypujemy cukrem i jak puszczą sok miksujemy na gładką masę.Jogurt miksujemy na lekką pianę, dodajemy miksując masę truskawkową, mieszamy dokładnie.Wkładamy do pudełka i do zamrażalnika, gdzie mieszamy co 20-30 minut, by się napuszyły. Wypróbowałam już ten sposób z powodzeniem na innych lodach, udaje się . Po 2-3 godzinach są gotowe, a jak nie chcemy tak długo czekać, to jemy mrożony kremszklanka truskawekcukier do smakulistki z dwóch gałązek miętyTruskawki obieramy, przesypujemy cukrem i jak puszczą sok miksujemy na gładką masę.Listki mięty z dodatkiem 1-2 łyżek wody miksujemy na pulpę. Mieszamy wszystko i postępujemy jak wyżej, albo wlewamy do pojemniczków na lody na patyku. Ja już takich nie mam ( muszę znowu sobie sprawić), więc wlałam do kieliszka i włożyłam patyczek . Wyszło ok :
Dziś szybki wpis, idę robić do kuchni porządek po małym remoncie. Taki tylko odświeżający, nieco zmieniliśmy układ i w jednym miejscu dodaliśmy tapety ścienne, w rodzinnym plebiscycie zdecydowaliśmy, że stare kafelki zostaną, bo…mamy do nich sentyment.Lody na podwieczorek po pracy w ten upał będą jak znalazł ( na zdjęciu z bitą śmietaną ).Smacznego !