ßßß Cookit - przepis na Deser budyniowo-jogurtowy z truskawkami

Deser budyniowo-jogurtowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wreszcie są nasze polskie truskawki. Jeszcze malutkie, niepozorne, ale coraz smaczniejsze. Sezon truskawkowy warto wykorzystać w pełni, zaczynając od pysznego i szybkiego deseru. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować truskawkowe pucharki pełne smaku. Najlepiej smakują schłodzone, ale jeśli nie możecie oprzeć się pokusie zjedzenia ich od razu, możecie podać je zaraz po przygotowaniu. Polecam! :)
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 500 ml mleka)
350 ml mleka
2 1/2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
świeża mięta (do dekoracji)
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki cukru. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z jogurtem i ekstraktem z wanilii. Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami biszkopty, krem budyniowy i mus truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować truskawkami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/deser-budyniowo-jogurtowy-z-truskawkami.html