Wykonanie
Wreszcie są nasze polskie
truskawki. Jeszcze malutkie, niepozorne, ale coraz smaczniejsze. Sezon
truskawkowy warto wykorzystać w pełni, zaczynając od pysznego i szybkiego deseru. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować
truskawkowe pucharki pełne smaku. Najlepiej smakują schłodzone, ale jeśli nie możecie oprzeć się pokusie zjedzenia ich od razu, możecie podać je zaraz po przygotowaniu. Polecam! :)
Składniki:100 g okrągłych
biszkoptów1
budyń śmietankowy bez
cukru (na 500 ml
mleka)350 ml
mleka2 1/2 łyżki
cukru200 ml
jogurtu naturalnego greckiego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii400 g
truskawek2 łyżki
cukru pudruświeża
mięta (do dekoracji)
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu na 350 ml
mleka z dodatkiem 2 1/2 łyżki
cukru. Wystudzić. Zimny
budyń zmiksować z
jogurtem i ekstraktem z
wanilii.
Truskawki umyć, oczyścić i wysuszyć. Zmiksować z dwoma łyżkami
cukru pudru. W pucharkach (lub szklankach) układać warstwami
biszkopty, krem budyniowy i mus
truskawkowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować
truskawkami i listkami
mięty. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!